Ubuntu 10.04

06. Máj, 2010 | pridal diesel |

Ubuntu 10.04 K myšlieke zameniť konečne Windows za niečo rozumnešie ma dohnal kolega pecko, ktorému som za to nesmierne vďačný. Aj keď sa priznám, že mi hlavou táto myšlienka už neraz blúdila, nikdy predtým som si to nevedel predstaviť, keďže počítač nevyužívam len vo voľnom čase. Jedinou možnosťou pre každého, kto tento boj neustále prehráva je brutálny prechod a na „widly“ v sekunde zabudnúť.

Názov distribúcie, ktorú som zvolil, je odvodený z juhoafrického Ubuntu, čo približne znamená „ľudskosť iným“. Začínal som 32bit desktop verziou 9.04, ktorá na začiatku neplnila všetky moje predstavy do detailov. Postupom času sa mi ale podarilo viacero problémov odstrániť a ten pocit po tom by som doprial každému, to jednoducho treba zažiť. Prešlo pár mesiacov a objavila sa nová verzia, tentokrát Ubuntu 10.04, ponúkajúca nové features. Nainštaloval som a nadšenie ma dokopalo k napísaniu blogu.

Ubuntu 10.04 s názvom Lucid Lynx má svoj základ na jadre 2.6.32.9, Gnome 2.30 a X.Org serveri 1.7.5. Použivateľom je ponúknutý OpenOffice.org 3.2.0, Firefox 3.6, PHP 5.3.1. Na rozdiel od štandardnej 18 mesačnej podpory je nová verzia podporovaná na desktopoch 3 roky a na serveroch 5 rokov. Zaručuje jej to prívlastok LTS (Long Term Support). Ide už v poradí o 12. verziu tejto populárnej linuxovej distribúcie.

Hlavnými výhodami Ubuntu 10.04 sú najmä zvýšená rýchlosť bootovania a priama podpora služieb sociálnych sietí. Bootovanie je vraj extra rýchle najmä na SSD diskoch, ja som zmenu pocítil a to ani nemám SSD disk. Jednoduchosť práce so sociálnymi sieťami, okrem iných u nás asi najznámejších Facebook a Twitter, v tejto verzii spríjemňuje program Gwibber, ktorý sa nachádza v základnej inštalácii. V základe systému pre mňa chýbal napríklad Gimp, Pidgin, Krusader a zopár drobností, ktoré som hneď doinštaloval.

Zmenil sa aj vzhľad systému. Mne padla do oka základná tmavá téma s názvom Ambiance. Rovnako sa zmenilo aj logo Ubuntu a slogan. Starý slogan „Linux for human beings.“ bol nahradený „Ubuntu is Lightware.“ Z noviniek ma od začiatku vytáčala poloha základných ovládacích tlačítok okien (minimalizácia, maximalizácia a zatvorenie okna), pri ktorej tvorcovia našli inšpiráciu v systéme MacOS X. Spomínané tlačítka sa štandardne nachádzajú na ľavej hornej strane, kdež to zvykom u mňa bolo mať ich na pravej strane hlavnej lišty okna. Zakrátko som našiel riešenie problému. Postačilo nakŕmiť príkazový riadok nasledovným:

gconftool-2 --set /apps/metacity/general/button_layout --type string "menu:minimize,maximize,close"

Riešenie funguje zaručene a tlačítka sa v momente spamätajú.

Z počiatočných skúseností je môj dojem zo systému vynikajúci a počítam, že ma Ubuntu 10.04 ešte nejedenkrát príjemne prekvapí.

Tagy: , ,

  1. 2 odpovede(í) to “Ubuntu 10.04”

  2. Od Vlg na September 14, 2010 | Reakcia

    Diky Guno, prave som nakrmil prikazovy riadok ;D

  3. Od Jodie na Január 20, 2012 | Reakcia

    You have the monopoly on useful information-aren’t monopolies ilglael? ;)

Pridať komentár

Anti-Spam Image