Upgrade BIOSu bez nutnosti inštalácie Windowsu na notebooku Dell E7450

30. August, 2015 | pridal diesel |

Prechod na nový HW (v mojom prípade Dell Latitude E7450) častokrát nebýva jednoduchý, ak navyše nie ste OS Windows pozitívny, ale ako napríklad ja ste dlhoročným používatelom Xubuntu (aktuálne verzie 14.04). Pred prvým spustením som tejto mašinke zvýšil RAMku (z 8 na 16GB), aby si toho vedela viac pamätať, keď to je treba.

Prekonaním prvotných problémov po inštalácii systému, na ktoré som už zvyknutý, som sa dostal k problému, s ktorý som sa doposial nestretol. Písanie textu na klávesnici náhodne spôsobovalo to, že posledná stlačená klávesa sa začala donekonečna opakovať, ako keby som ju stále držal. Spočiatku som si to až tak nepripúšťal, ale po pár dňoch mi to začalo riadne vadiť. Nastal teda čas googlenia a hľadania spôsobu ako tento problém odstrániť. Rady typu “ak to ešte je možné, tak mašinu vymeň za starší model” ma moc nerobili šťastným, ale nakoniec som sa dostal k riešeniu.

Viac ľudí malo podobný problém na rovnakom type zariadenia a skúšali kadečo bez úspešného konca. Našiel sa však jeden, ktorý skúsil upgradovať verziu BIOSu a na potešenie všetkých ostatných to problémy s klávesnicou vyriešilo. Skúsil som to aj ja a dávam k dispozícii kroky, ktorými som postupne prechádzal k úspešnému koncu. V mojom prípade nastal ďalši problém, keďže štandardne sa dá BIOS upgradovať len z Windowsu (Dell dáva na svojich stránkach k dispozícii EXE subory pre BIOS verzie jednotlivých zariadení). Aj na tento problém som našiel riešenie.

1.) Nainštalovať unetbootin, pokiaľ ho ešte nemáte.

2.) Pripojiť USB klúč a pomocou naištalovaného unetbootin-u ho spraviť bootovatelným s OS FreeDOS.

3.) Nakopírovať EXE súbor s BIOS upgradom na USB klúč (ideálne najnovšiu verziu - E7450A05.exe).

4.) Nabootovať FreeDOS z USB klúča.

5.) Z možností určite nevybrať inštalovanie FreeDOS systému, ale len jeho nabootovanie do RAMky.

6.) Po nabootovaní bude k dispozícii A:\. Je potrebné sa prepnúť na C:\. Dá sa tak spraviť zadaním C: a následným potvrdením (stlačením tlačidla ENTER).

7.) Napísaním prikazu dir (+ ENTER) dostanete zoznam všetkých adresárov a súborov na USB klúči.

8.) Na spustenie BIOS upgrade súboru je potrebné napísať meno súboru, ktorý ste kopírovali na USB klúč. V mojom prípade E7450A05.exe (+ ENTER).

9.) Zostáva už len počkať (počítač určite nevypínať), kým sa BIOS upgrade vykoná a vec je hotová.

Priznám sa, že som to nerobil s úplne chladnou hlavou. Mal som mierne obavy, či nenastanú nejaké ďalšie problémy, ale vyplatilo sa. Hlavný dôvod/problém, prečo som to robil boli spomínané problémy s klávesnicou a tomu to pomohlo.

Tagy: , ,

Pridať komentár

Anti-Spam Image